Varför jämställt badmode?
Varför jämställt badmode?
Brist på jämställdhet går att hitta i samhällets alla delar, både i stort och i smått. Tillsammans utgör alla delar helheten.
För att skapa hållbar förändring räcker det inte att vi bara har åsikter. Vi behöver ändra på strukturer och förutsättningar. Genom att skapa en produkt som är mer jämställd än den som är allmänt vedertagen, och förvånansvärt lite ifrågasatt, skapar vi också ett redskap för att göra praktiska handlingar av värderingar.
Självklart är det inget fel i att ha på sig en liten bikinitrosa om man vill det, den rätten ska alla ha. Men rätten måste också finnas att välja något annat. Många tjejer och kvinnor vittnar om att det är väldigt svårt att hitta ett bra alternativ och då spelar det ingen roll vad du har för åsikter kring valmöjligheten. Finns det inte att köpa har du inget val. Såvida du inte går till herravdelningen och handlar, vilket många gör, men vi tycker att du ska ha möjligheten att köpa badshorts som är designade för kvinnokroppen.
Här kommer några ämnen som ofta dyker upp när vi diskuterar jämställdhet i badmodet
Ofrivillig sexualisering
Kvinnokroppen exploateras och sexualiseras i större utsträckning än mäns. Det är inte bara i badmodet som kvinnokläder är tajtare, visar mer hud och lägger större vikt vid sexighet än på kvinnans bekvämlighet. Men kanske blir det som allra tydligast just när det gäller badkläder.
Vi har till och med fått kommentarer från killar kring våra produkter att ”det är ju en dålig idé, då har ju vi mindre att titta på, på stranden”
Det är inte kvinnors jobb att vara underhållning för män på stranden. Vi har rätt att själva välja var, när och inför vem vi visar vad. Och det valet ska inte handla om att gå och bada eller inte. Det ska handla om vilka valmöjligheter det finns av badkläder.
Bikinilinjen
Är det inte ett väldigt lustigt (eller olustigt) koncept att badkläder för kvinnor inte är skapade utifrån hur kvinnokroppen ser ut, utan istället kräver att kvinnokroppen ska justeras för att passa klädesplagget?
Detta kan även ses ur det större perspektivet där tjejer och kvinnor i många sammanhang, i större utsträckning än män, får höra att de inte är bra som de är utan behöver justeras. Det är en mångmiljardindustri med rakningsprodukter, smink, krämer, kläder som håller in/pushar upp eller på annat sätt justerar. Det finns behandlingar som bleker, vaxar, jämnar ut, förlänger och ”rättar till” eller ”förbättrar” på diverse sätt. Listan kan göras väldigt lång.
Vi tycker att du har rätt att göra precis vad du vill med din kropp och rätt att inte göra det du inte vill. Två precis lika självklara rättigheter.
I våra Shortsinishorts kan du välja vilken frisyr du vill utan att behöva visa ditt val när du badar.
Att vara bekväm
”Som tjej får man tänka på hur man sitter” lärde mig min mamma. För killar är det inte lika noga. Men jag tror att de flesta av oss har reflekterat över hur vi sitter i den lilla bikinitrosan, eller kollat vem som står bakom innan vi böjer oss framåt. Många är mammorna som tagit på sig något mer innan vi ställt oss på alla fyra på bryggan för att fiska krabbor med barnen, medans den tanken inte ens snuddat vid pappornas medvetande att man kanske skulle behöva. Har du kanske också tänkt att en liten sarong eller ett par shorts behöver adderas innan du går iväg till strandbaren och käkar lunch? Medan killarna går som de är, eller kanske bara lägger till en t-shirt. Men att gå i trosor till restaurangen känns fel.
Nu är det dags för även tjejer och kvinnor att få slappna av på stranden. Sitta som de vill, böja sig utan att fundera över vem som ser och känna sig så pass klädda att de är bekväma även i sina badkläder.
Fashion vs. Function
”Lägg den bara i innerfickan” sa min pappa till mig en gång när jag var i tonåren. Jag svarade ”Pappa, jag har ingen innerficka, det är en tjejjacka, tjejkläder har inte praktiska funktioner”
Det är tyvärr fortfarande sant i stor utsträckning. Kläder för tjejer och kvinnor är i mycket mindre utsträckning praktiska än kläder för killar och män. Det finns ett mycket större fokus på att de bara ska se bra ut än att de också ska vara bekväma och praktiska.
Det här tycker vi är ytterligare en ojämställdhet som är väldigt mossig.
Jag har letat badshorts för tjejer i många år och jag har hittat några här och där. Men väldigt sällan har jag hittat några som jag faktiskt är bekväm i. Ofta är de hårda så att man inte kan böja sig eller lyfta benen, de saknar innertrosa eller resår i midjan.
Vi har lagt ner mycket energi på att göra våra kläder inte bara väldigt snygga, utan även väldigt sköna och praktiska. På våra shorts till exempel hittar du följande praktiska funktioner
- Mjuk resor i midjan som följer kroppen
- Snöre i midjan som gör att du också kan säkra shortsen precis där du vill ha dem
- Stretchigt tyg för maximal rörlighet – kläderna ska inte begränsa dig
- Luftig skön innertrosa för optimal komfort – vilket också innebär att den inte blir lika tät som många bikinitrosor vilket också är bra för underlivet
- Färgad innertrosa för ökad livslängd av plagget. En vit innertrosa blir lätt solkig, speciellt om man vill kunna bada alla dagar i månaden
- En bakficka med dragkedja
- Öljetter – dvs små hål – i sidorna på shortsen som släpper ut eventuell luft som samlas där när man går eller hoppar i vattnet
- En storlekstag som också fungerar som hängare